Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Novosti iz vlade

Vlada TK i ove godine stipendira 1.297 učenika i studenata iz reda boračke populacije

09.07.2024

515A5816

U Plavoj sali Bosanskog kulturnog centra u Tuzli danas su 545 studenata sa područja Tuzlanskog kantona sa Ministarstvom za boračka pitanja TK potpisali ugovore o stipendiranju. Svečanosti potpisivanja ugovora prisustvovali su premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić, ministrica za boračka pitanja Senada Dizdarević i predsjednik Koordinacije boračkih saveza TK Ibrahim Mušić. Za stipendiranje ukupno 1.297 učenika i studenata Kantonalna vlada je ove godine izdvojila ukupno 2 miliona konvertibilnih maraka, od čega je po milion KM namijenjen za stipendije studentima i učenicima. Godišnja stipendija po učeniku iznosi 900 KM, a za studente taj iznos je 1.350 KM. Stipendije koje će primati u narednom periodu zasluga su dijelom rezultata rada i zalaganja samih učenika i studenata u procesu učenja i studiranja, ali i još jedan oblik zahvalnosti kojeg Ministarstvo za boračka pitanja i Vlada Tuzlanskog kantona pokazuju za djela njihovih roditelja u odbrani Bosne i Hercegovine. Ovaj projekat samo je jedan u nizu projekata kojima Vlada Tuzlanskog kantona pomaže boračku populaciju. Međutim, to je i samo jedan od oblika na koje pomaže i pruža podršku mladima da izrastu i ostvare svoje životne ciljeve.

515A5892

„Ministarstvo i Vlada TK u cjelosti, rade jako puno dobrih i kvalitetnih projekata za boračku populaciju, ali ovaj projekat je mom srcu nekako najdraži jer, za razliku od drugih projekata, kao što su stambeno zbrinjavanje, pomoć u liječenju, tu pomažemo odraslim osobama i to je nekako reaktivno djelovanje. Ovaj projekat je proaktivan, usmjeren u budućnost ovog kantona i ove države i to je njegova posebna dodatna vrijednost i zbog toga je i meni jedan od najdražih“ kazala je ministrica Dizdarević, navodeći da je ovo „ulaganje u budućnost Bosne i Hercegovine“.

„Već treću godinu zaredom sam dobitnica boračke penzije i ovim putem želim zahvaliti Ministarstvu za boračka pitanja TK i pohvaliti ih za kontinuiranu podršku koju pruža studentima iz godine u godinu, koja nama studentima naravno mnogo znači i djeluje kao dalja motivacija za kontinuirani rad i trud“, kazala je danas Edina Hasanefendić, studentica III godine Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

515A6033

Zadovoljstvo ostvarivanjem prava na stipendiju nije krila ni Ajla Begić, studentica IV godine Farmaceutskog fakulteta „Ovo će mi biti motivacija da u nastavku školovanja ostvarim još bolje rezultate. Zahvaljujem se ministarstvu za boračka pitanja na ovom podsticaju koji posmatram kao nagradu za svoj rad i trud“.

515A6082

„Želim da vam čestitam, vama koji ste odabrani da potpišete ove ugovore i nema sumnje da ćete vi ta sredstva na pravi način potrošiti. Naredne godine ćemo nastojati da ove stipendije budu uvećane i da kao takve budu predmet nove konzumacije. Hvala i vašim roditeljima, čija je zasluga između ostalog što ste danas ovdje, čija je zasluga što mi, kao generacija dolazimo na ovu političko - društvenu scenu BiH. Želim se svima zahvaliti, a vama sugerisati da nastavite biti marljivi, da nastavite učiti, stjecati znanja i iskustva, jer je to jedini i najbolji način za ono što su naši i vaši roditelji napravili, državu koju su nam dali, to je jedini način da je i zadržimo u našim rukama i da je gradimo onako kakvu želimo da ona bude“, kazao je u svom obraćanju premijer Irfan Halilagić, te je, imajući u vidu činjenica da je u toku potpisivanja Ugovora u toku i Marš mira, studente zamolio, da ukoliko ranije nisu bili učesnici Marša mira, da nekada odluče i da to budu. „Vjerujte da je posebno iskustvo. Da je poseban osjećaj prolaziti stazama onih koji su izbjegli smrt, neki od njih to i nisu. Poseban je osjećaj prolaziti pored mjesta gdje se nalaze masovne grobnice i to je pravi način da, onako ljudski i srcem osjetimo šta su naši sugrađani, šta su obični ljudi proživljavali tog vrelog jula 1995. godine“, zaključio je Halilagić.

515A5956