Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Novosti iz vlade

Partnerski odnos Vlade TK i lovačkih društava u Tuzlanskom kantonu

09.09.2023

Lovci 01 09 09 2023Savez lovačkih društava Tuzlanskog kantona zadovoljan je saradnjom koju ima sa Vladom Tuzlanskog kantona i podrškom koju Vlada putem resornog ministarstva pruža razvoju lovstva na području našeg kantona, istaknuto je danas na obilježavanju 28. godišnjice rada i djelovanja Saveza. Ovoj svečanosti prisustvovali su premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK Fedahija Ahmetović. Ovom prilikom predsjednik Saveza Mensur Alić je premijeru Halilagiću, za uspješnu dosadašnju saradnju, uručio i simboličan poklon.
Naime, svake godine, kroz dva programa, Vlada nastoji podržati razvoj lovstva u našem kantonu. 
„Jedan dio odnosi se na Program kojim Vlada nastoji lovačkim društvima vratiti ona sredstva koja oni, kao naknadu za zakup sportsko-privrednih lovišta uplate u Budžet Tuzlanskog kantona, a Programom utroška sredstava prikupljenih po osnovu Zakona o šumama izdvojajamo nešto dodatnih sredstava za tekuće i kapitalne investicije u lovačkim društvima. Znamo da se ne radi o velikim sredstvima i da lovstvo treba podržati i znatno većim iznosom, ali to su naše trenutne mogućnosti“, rekao je premijer Halilagić ističući da je u svijetu lov izuzetno značajan i sa turističko-privredno-ekonomskog aspekta.

Lovci 03 09 09 2023
„U narednim godinama moramo početi razmišljati kako osim ovih projekata možemo i unaprijediti lovstvo na našem kantonu, a kako bi ono u određenoj mjeri bilo i generator razvoja. Mi smo to prepoznali i lovački turizam ima posebno mjesto i u nedavno usvojenoj Strategiji razvoja turizma Tuzlanskog kantona za period 2022-2027. Lovci kao turisti su veoma poželjni zbog načina i obima potrošnje i stoga trebamo u tome prepoznati razvojnu šansu i potencijal u lovačkom turizmu. Mi ćemo kao Vlada TK biti podrška Savezu lovačkih društava TK da svojim radom doprinesu razvoju lovne infrastrukture“, zaključio je premijer Halialgić.
Ministar Ahmetović se danas prisjetio i doprinosa i zajedničkih aktivnosti koje su realizirali Ministarstvo i lovačka društva, a u cilju zaštite usjeva na poljoprivrednim dobrima.
„Iako mnogi, koji ne poznaju ovu oblast, lov smatraju štetnim i nehumanim sportom, ja se danas želim zahvaliti svim lovcima koji uzorno, poštujući pravila i norme lovstva, uz hobi čuvaju prirodu i hrane divljač u periodima nestašice hrane. Također, u prethodnom periodu pokazali ste se i kao naš i partner našim poljoprivrednicima, kada smo se zajedno borili protiv „najezde“ divljih svinja koje su uništavale poljoprivredne zasade i usjeve“, riječi su ministra Ahmetovića.

Lovci 02 09 09 2023