Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Novosti iz vlade

Ozvaničen početak radova na projektu energijske efikasnosti Klinike za interne bolesti

14.11.2023

UKC 01 14 11 2023

U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla danas je održan radni sastanak kojim je ozvaničen početak radova u okviru projekta energijske efikasnosti objekta Klinike za interne bolesti. Predstavljena je planirana dinamika radova tokom realizacije projekta energetske efikasnosti na objektu Klinike za interne bolesti koji će biti implementiran u okviru projekta Svjetske banke „Energetska učinkovitost u BiH“. Za realizaciju pomenutog projekta nadležno je Federalno ministarstvo prostornog uređenja putem Implementacijske jedinice projekta za Federaciju BiH.
Predstavnike Federalnog ministarstva prostornog uređenja, zajedno sa predstavnicima izvođača radova, primio je direktor UKC Tuzla Denijal Tulumović sa saradnicima, a sastanku je prisustvovao i premijer TK Irfan Halilagić, resorna ministrica zdravstva Dušanka Bećirović i ministrica prostornog uređenja i zaštite okoliša Anela Ajšić.
Tokom sastanka razgovaralo se o pripremnim aktivnostima, projektnoj dokumantaciji i zadatim rokovima. Prema planu projekta, na objektu Klinike za interne bolesti u kojem su smještene tri klinike izvršit će se zamjena vanskih otvora, te ugradnja sistema za kontrolu utroška toplinske energije u objektu, kao i nova termoizolaciona fasada. Početak radova na objektu planiran je u narednih sedam dana, dok se završetak očekuje tokom februara mjeseca naredne godine.
„Sve ovo nesumnjivo će, uz brojne uštede u smislu trošenja energenata za zagrijavanje, rezultirati i znatno kvalitetnijim uslovima u kojima borave pacijenti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli. U tom smislu Vlada Tuzlanskog kantona je u proteklih 18 mjeseci osigurala ukupno 20 miliona KM samo za finansiranje  projekata na Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli. Pokrenuli smo i procedure izgradnje Odjeljenja za dječiju i adolescentnu psihijatriju, adaptaciju Klinike za ginekologiju i akušerstvo, kao i Klinike za bolesti uha, grla, nosa i hirurgiju glave i vrata, te nabavku velikog broja medicinske opreme. Pružilali smo i nastavit ćemo da pružamo punu podršku zdravstvenom sistemu u Tuzlanskom kantonu, a sve kako bi pacijenti dobili najbolju mogući skrb.  Zbog toga drago nam je da i drugi, naši partneri, ali i građani, iskazuju spremnost da nam pomognu. Svaka pomoć nam je dobrodošla kako bismo UKC Tuzla, ali i cjelokupan zdravstveni sistem u Tuzlanskom kantonu vratili na mjesto koje mu i pripada“, rekao je premijer Halilagić.

UKC 02 14 11 2023