Obilježen Dan maternjeg jezika

Ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog Ahmed Omerović kantona prisustvovao je centralnoj manifestaciji obilježavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika u JU Gimnazija „Meša Selimović" Tuzla.

210223--monNaglasivši da je današnja manifestacija organizovana shodno pravilniku o obilježavanju značajnih datuma u osnovnim i srednjim školama ministar Omerović je kazao da se na području Tuzlanskog kantona poštuju odredbe Ustava odn. službeni jezici kao i jezici manjina.


„Tužni smo što se u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine ne poštuje bosanski jezik, ne poštuje se volja roditelja da učenici uče bosanski jezik. Mi to ovdje na TK drugačije radimo. Dobar smo primjer i učenici će danas da uče o svom jeziku, bit će spomenut pravopis bosanskog jezika, bit će napravljen određen historijat tako da su naši učenici i njihovi nastavnici vrijedno radili da pripreme ove aktivnosti", kazao je ministar Omerović.
Direktor Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona Nikola Čiča ovom je prilikom predočio da „jezik čini identitet i kulturu jednog naroda i bez obilježavanja ovakvih značajnih datuma vrlo brzo bismo došli do gubljenja identiteta. Vrlo je bitno spomenuti da se uvijek govorilo da je dom tamo gdje se govori svojim jezikom", istaknuo je direktor Čiča.


Da se u Gimnaziji „Meša Selimović" svake godine obilježava 21. februar s ciljem očuvanja i njegovanja maternjeg jezika potvrdila je direktorica Alma Šehanović. „Želja nam je da naši učenici spoznaju važnost očuvanja maternjeg jezika kao jednog od osnovnih elemenata našeg identiteta. Briga o maternjem jeziku s jedne strane nosi sa sobom svijest o vlastitom identitetu ali s druge strane i na neki način prihvaćanje onog nečeg drugačijeg. Jedan o istaknutih filozofa je rekao da je prava domovina zapravo jezik i ja bih se složila s njim", kazala je direktorica Šehanović.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona i Pedagoški zavod TK također su u JU Osnovna škola „Pazar" Tuzla organizovali okrugli sto.

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic za investitore.jpg-15

en-inv