„Brčko Distrikt je koheziona tačka Bosne i Hercegovine“

Svečanom obilježavanju Dana Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine danas je prisustvovala i delegacija Vlade Tuzlanskog kantona, predvođena premijerom Irfanom Halilagićem. Kako se moglo čuti u protekle 23 godine u Brčkom je postignut visok stepen multietničke i multikonfesionalne tolerancije i uvažavanja, ali što je isto tako veoma važno i visok stepen privrednog i cjelokupnog ekonomskog napretka.

Dan BD 03a 08 03 2023U razgovorima sa zvaničnicima Brčko Distrikta, premijer Halilagić je istaknuo da je Brčko koheziona tačka Bosne i Hercegovine, te da će to oslikati i čvorište autocesta koje će se praviti na području Distrikta.
„Brčko, kao Distrikt koji ne pripada niti jednom entitetu, je samim tim područje gdje država Bosna i Hercegovina mora biti najjača i najprisutnija. To je naša zajednička tačka, mjesto ukrštanja i susretanja, a to će najslikovitije, kada se izgradi, pokazati čvorište dvije autoceste, jedne koja vodi od Tuzle preko Brčkog do Orašja, a druge koja vodi od Bijeljine do Banjaluke", kazao je premijer Halilagić apostrofirajući značaj bliže i jače saradnje regiona Tuzle i Brčkog, koji su i kroz historiju bili naslonjeni jedan na drugog, kako geografski, tako i u ekonomskom smislu.
„U narednom periodu jedan od naših prioriteta je bolja putna povezanost ova dva grada, što je preduslov za brži i intenzivniji razvoj cjelokupne sjeveroistočne Bosne i Hercegovine" rekao je premijer Halilagić i dodao da se u narednom periodu mora jačati i institucionalni okvir, saradnja administrativnih jedinica kao temelj bržeg i sinhronizovanog djelovanja u budućnosti.
„U narednom periodu moramo zajednički lobirati kod nadležnih institucija da se zadrži dinamika intenzivnih aktivnosti Javnog poduzeća Autoceste Federacije BiH, kao i svih drugih relevantnih subjekata koji se bave cestovnom infrastrukturom, a u vezi realizacije projekta autoceste Tuzla-Orašje, koja na najkraći mogući način povezuje Tuzlanski kanton sa Europskom unijom, ali i Brčko sa Sarajevom, glavnim gradom Bosne i Hercegovine", naglasio je premijer Halilagić.

 

 

Dan BD 01a 08 03 2023
Dan BD 01 08 03 2023
Dan BD 02 08 03 2023
Dan BD 03a 08 03 2023
Dan BD 03 08 03 2023
Dan BD 04 08 03 2023
Dan BD 05 08 03 2023

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic za investitore.jpg-15

en-inv