Podrška aktivnostima zaštite sevdalinke kao kulturnog dobra

Organizacija 12. po redu Festivala sevdalinke „Sevdalinko u srcu te nosim" i 2. Međunarodnog festivala harmonike „Sevdalinko harmonikom opjevana" bila je tema današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Denijala Tulumovića i ministra kulture sporta i mladih Srđana Mićanovića sa Ramizom, Rašidom i Dejanom Milkunić, predstavnicima Udruženja muzičkih umjetnika.

Festival sevdalinke 07 10 2020Ove godine, zbog pandemije korona virusa plan je da se Festival održi u mjesecu decembru uz poštivanje svih higijensko epidemioloških mjera, rečeno je danas.

Podcrtano je da je Festival samo kruna i najeksponiraniji dio cijelog projekta koji traje cijelu godinu, a koji za cilj ima njegu i zaštitu sevdalinke kao kulturnog i historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine, te uvrštavanje sevdalinke na UNESCO-ovu reprezentativnu listu nematerijalnog naslijeđa čovječanstva.

„I ove godine podršku Festivalu dat će renomirani proizvođač harmonika Guerrini. Naime, pobjedniku festivala harmonike namijenili smo profesionalanu harmoniku jednog od najpoznatijih svjetskih brendova u ovoj branši", rekao je Dejan Milkunić, ističući i da ova podrška jasno pokazuje veličinu i značaj Festivala.

Premijer Tulumović i ministar Mićanović su izrazili svoje zadovoljstvo dosadašnjim radom i realizacijom ranijih aktivnosti Udruženja i porodice Milkunić.
„Vrijednost sevdalinke ne treba mnogo elaborirati, ja se u ime Ministarstva i u svoje ime zahvaljujem porodici Milkunić, koja ima dovoljno entuzijazma i elana za sve ove aktivnosti i zaštitu općeg kulturnog dobra", rekao je danas premijer Tulumović.

Ministar Mićanović je upoznao sudionike sastanka da je Ministarstvo raspisalo Javni poziv za dodjelu sredstava za sufinansiranje manifestacija kulture i izdavačke djelatnosti, te pozvao predstavnike Udruženja da sa ovim projektom apliciraju na spomenuti javni poziv, a Vlada i Ministarstvo će, kao i do sada, u skladu sa mogućnostima Vlade podržati realizaciju danas prezentiranih aktivnosti.

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic BH naslovna5

Vodic ENG naslovna