Sastanak sa predstavnicima Wizzair-a

Obaveza posjedovanja negativnog PCR testa prilikom ulaska u Bosnu i Hercegovinu bila je tema današnjeg sastanka delegacije Vlade Tuzlanskog kantona sa vođom operacija Wizzair-ove baze na Međunarodnom aerodromu Tuzla Jozefom Takačem (Jozsef Takacs).

Kako je istaknuto danas, Mađarska je odnedavno ukinula obavezu posjedovanja PCR testova za djelatnike kompanija koje imaju svoje poslovnice u drugim državama.

Wizzair 01 05 10 2020„Imajući u vidu svakodnevna putovanja pilota kompanije Wizzair na relaciji Budimpešta – Tuzla, tako česta testiranja, osim mogućih zdravstvenih posljedica koja mogu utjecati i na samu obnovu pilotskih licenci, pilotima stvaraju i druge poteškoće (termini zakazivanja testiranja, čekanje na rezultate i sl)", kazao je danas Takač.


Premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović, ministrica zdravstva Dajana Čolić i ministar trgovine, turizma i saobraćaja Edin Buševac su izrazili razumijevanje i u želji da pomognu i olakšaju poslovanje jedine baze stranog avio - operatera u Bosni i Hercegovini obećali podršku Vlade Tuzlanskog kantona.


„Imajući u vidu da je Wizzair-ova baza na našem aerodromu jedina takva u Bosni i Hercegovini susrećemo se sa situacijom koja se ne dešava u drugim područjima naše države. S tim u vezi, ali i imajući u vidu značaj kojeg Baza ima za cijeli region, Vlada će nastojati da urgira prema federalnom i državnom nivou vlasti i nadležnim institucijama kako bi se iznašlo što kvalitetnije rješenje za prevazilaženje ove situacije", kazao je danas premijer Tulumović.


Kako bi olakšali nadležnim institucijama rješavanje po ovom pitanju Vlada će dostaviti i primjer kako je ovu problematiku riješila Mađarska, kako bi se po tom principu pokušalo iznaći i rješenje u Bosni i Hercegovini.
Tokom današnjeg sastanka istaknuta je posvećenost Wizzair-a daljem radu i djelovanju baze na Međunarodnom aerodromu Tuzla.

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic BH naslovna5

Vodic ENG naslovna