Nizozemski ambasador u posjeti Tuzlanskom kantonu

Premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović danas je primio u posjetu ambasadora Kraljevine Nizozemske u BiH, Nj.E. Reinout Vos-a sa saradnicima.

Nizozemski ambasador 15 11 2019U okviru posjete ambasadora Vos-a Vladi Tuzlanskog kantona, premijer Tulumović je ukratko prezentirao Tuzlanski kanton, njegove komparativne prednosti i razvojne potencijale. Ukazao je na dobro razvijena mala i srednja preduzeća i obrtništvo, ali i posebno istaknuo zdravstveni sektor našeg kantona kao najbolji u BiH.
Kada je u pitanju zdravstvo i njegov razvoj u budućem periodu, premijer Tulumović ističe da je neophodno dati priliku mladim ljekarima, ali i investirati u nabavku nove opreme.
Također danas se razgovaralo i o neophodnosti putne deblokade Tuzlanskog kantona, što je premijer Tulumović ocijenio kao jedan od najvećih izazova Vlade.
Ambasador Vos se složio da je neophodno uložiti u putnu infrastrukturu, te istaknuo da za te projekte postoji novac i da određene finansijske institucije imaju spremna sredstva.
Premijer Tulumović je akcentirao da je Vlada već poduzela određene korake na tom planu, i osigurala određena inicijalna sredstva, te se u narednom periodu mogu očekivati i konkretne aktivnosti na ovom polju.
Tokom sastanka je bilo govora i o podršci koju Vlada pruža izbjeglicama koje su još uvijek smještene u izbjegličkim naseljima i kolektivnim centrima, te aktivnostima koje se vode na planu pomoći migrantima koji prolaze kroz Tuzlu.
Na kraju sastanka ambasador Vos i premijer Tulumović su izrazili razočaranje, te sramnim ocijenili objavu knjige „Tuzlanska kapija - režirana ragedija", kojom se na revizionistički način pokušavaju negirati jasno utvrđene činjenice, što je nedopustivo, zajednički je stav premijera Tulumovića i ambasadora Vos-a.
Nakon posjete premijeru Kantona, delegacija Ambasade Kraljevine Nizozemske u BiH je položila cvijeće i odala počast na mjestu pogibije tuzlanske mladosti na Kapiji, te posjetila Atelje Ismeta Mujezinovića i izbjegličko naselje Ježevac u Banovićima.
Osim ambasadora Vos-a delegaciju Ambasade su činili zamjenica šefa Misije Mina Noor i savjetnik za politička pitanja Mirnes Kurtanović.

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic BH naslovna5

Vodic ENG naslovna