Molim Vas da mi odgovorite kome treba više da se obratim da neko obavi inspekcijski nadzor u firmi za proizvodnju obuće BOSIT INDUSTRY - INPORT EKSPORT- LIPNICA?

Vaše ime: Semir Zulić
Vaše pitanje: Poštovani, molim Vas da mi odgovorite kome treba više da se obratim da neko obavi inspekcijski nadzor u firmi za proizvodnju obuće BOSIT INDUSTRY - INPORT EKSPORT- LIPNICA. Radnice i radnici kojih ima uposlenih preko 90 i još dodatnih koji rade na crno, u ovoj firme trpe mobing od strane vlasnika firme koji tjera radnike da svakodnevno produžavaju i dolaze ranije na posao.

Na ulaznim vratima firme piše da je radno vrijeme od 8 do 16h a radnici su pod prijetnjom otkazom natjerani da dolaze u 07:00 i da odlaze u 17:00 h s posla. Svaka subota je radna i mora se doći, inače direktor prijeti otkazom. Nikada ne isplaćuje naknadu za prekovremeni rad, tako da tjera radnike da za njega rade svaki dan po 2 sata duže i plus svaku subotu, to jest sedmično umjesto 40 sati radne sedmice, radnici rade i do 60 sati sedmično. Faktički, kada se to sve sumira tokom mjeseca, radnici su primorani da rade 8 radnih dana za vlasnika koji to niti plaća radnicima niti porez državi. Pored toga vlasnik i direktor ove firme Miralem Bajrektarević organizuje i rad na crno za radnice fabrike Obuće Aida iz Tuzle u II smjeni za žene koje su poslate na čekanje te tako nanosi štetu državi neplaćajući doprinose i poreze. Ne vodi se šiktarica o vremenu odlaska i vremenu izlaska s posla i radnog mjesta čime nema kontrole da se može provjeriti kad je radnik došao i otišao s posla. Pored svih ti nepravilnosti, direktor ne izdaje rješenja o korištenju godišnjeg odmora i ne dozvoljava radnicima da koriste dane godišnjeg odmora. Radnici se osjećaju kao robovi u robovlasnićkom društvu. Godišnji odmor dopusti svake godine u trajanju od 8 dana i to nikada ne pokrije rješenjem zašto, zbog čega tako malo dana, nikada neće da objasni i sl. Ne uručuje radnicima platne liste o plaćama niti je ikada uručio obrazac koji se izdaje radnicima na kraju svake godine o uplaćenim doprinosima za penziono i zdravstveno osiguranje za odrađenu godinu dana. Često im odbija topli obrok, novac od karte za prevoz i sl. Obzirom da mu neko iz inspekcije svaki puta dojavi (jer sigurno ima veze) da će neko izaći na teren kod njega, on brzo otjera radnice koje rade na crno u obližnji stan kod jedne radnice dok inspekcija ne ode i onda ih opet pozove da nastave raditi. Molim Vas da mi kažete kojoj instituciji da se obratim da obave inspekcijski nadzor ujutro od 07:00 i poslije 16:00, kao i subotom kako bi utvrdili da je istinit dopis koji Vam šaljem. Naravno radnici i radnice će sve prešutjeti jer im se kontinuirano prijeti izbacivanjem s posla, tako da ne smiju nikada ništa protiv njega reći, jer je postavio šeficu smjene koja torturiše radnice zajedno sa svojom pomoćnicom i koje stalno prijete radnicima ove fabrike. Polažući nade u Vas kao organe s dostojanstvom i poštenjem, iskreno očekujem Vaše konkretno objašnjenje kako da postupim.
S poštovanjem!

Resor: Industrija energetika i rudarstvo
Odgovor: Postovani gospodine,
Vasu prijavu smo proslijedili Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove TK, a sve detaljnije upite i prijave mozete slati direktno putem web stranice Uprave www.kuiptk.ba.

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic BH naslovna5

Vodic ENG naslovna