Poziv privrednicima za povoljna kreditna sredstva

Povodom objavljivanja javnog poziva BBI banke za subvencioniranu kreditnu liniju danas je ministar privrede Tuzlanskog kantona Asmir Hasić pozvao privrednike i obrtnike sa područja TK

IMG 3647da se prijave i dobiju kreditna sredstva po stopi od nula posto. Na press konferenciji zakazanoj ovim povodom istaknuto je da je planirano da BBI banka, kao najpovoljniji ponuđač, plasira 27 miliona KM kreditnih sredstava, a Vlada TK izdvojit će milion KM za subvencije kamata. Maksimalan iznos kreditnih sredstava koje jedno privredno društvo može da podigne je 2 miliona KM a akcenat je stavljen na proizvodnju i proizvodno-uslužnu djelatnost što bi trebalo otvoriti nova radna mjesta.
Ministar Hasić kazao je da je riječ o izuzetno povoljnoj kreditnoj liniji. „Kamatna stopa iznosi 2,86 što znači da nije ni 3 %, koje Vlada Tuzlanskog kantona subvencionira. To znači da konačan korisnik, privrednik ili obrtnik ima kamatnu stopu od nula posto u ovom kreditnom aranžamanu. Druga stvar koja je povoljna u ovom kreditu su troškovi obrade. Imamo troškove obrade 0,39%. To znači da privrednik koji podigne, primjera radi 100 000 KM, plaća samo 390 KM troškove obrade kredita. Još jedna povoljnost je grejs period od godinu dana i uz 6 godina rok otplate", istaknuo je ministar Hasić.
Linija finansiranja ima za cilj da pruži finansijsku podršku privrednim subjektima za produktivnije poslovanje i rast privrednih aktivnosti, finansiranja trajnih obrtnih sredstava, osnovnih sredstava i investicija (dugoročna finansiranja).
Prema riječima ministra Hasića: „Radi se o kamatnom kreditu koji je realizovan zahvaljujući naporima Vlade, kao što je rečeno i u ekspozeu premijera Tulumovića, da će poseban akcenat biti stavljen na razvoj privrede TK. Ponovo kažem da ova Vlada privredu TK neće razvijati na lijepim riječima nego na konkretnim stvarima", rekao je ministar Hasić.
Javni poziv će biti otvoren do utroška sredstava.

 

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic BH naslovna5

Vodic ENG naslovna