Objavljen Javni poziv za dostavljanje prijedloga projekata za partnerstva u oblasti izvozno-orijentisanih sektora

U utorak, 02.07.2019. godine, objavljen je Javni poziv za dostavljanje prijedloga projekata za partnerstva u oblasti izvozno-orijentisanih sektora u okviru EU 4 Business projekta.


news 201902111351018756Svrha ovog poziva je da se poboljša konkurentnost izvozno-orijentisanih sektora u Bosni i Hercegovini. GIZ provodi dio EU4Business projekta koji je usmjeren na podršku razvoju u izvozno-orijentisanim sektorima. 4,5 miliona eura bespovratnih sredstava dostupno je za jačanje konkurentnosti firmi i uklanjanje poslovnih barijera. Bespovratna sredstva su namijenjena za uvođenje inovacija, poboljšanje inovacijskih kapaciteta i digitalizaciju firmi – kako bi se povećala njihova konkurentnost na domaćem i stranim tržištima od čega je 3 miliona eura bespovratnih sredstava dostupno za izvozna partnerstva.

Ova sredstva će podržati projekte kojima se podstiču:


• Inovacije: sposobnost dodavanja vrijednosti proizvodima/uslugama putem novih pristupa

• Saradnja: zajednički napori sektorskih aktera unutar poslovnih mreža, klastera, i sl.

• Digitalizacija: korištenje informacijskih i komunikacijskih tehnologija

• Poslovno okruženje: dostupnost usluga za razvoj poslovanja koje se bave prethodno navedenim temama (inovacije, saradnja, digitalizacija)


Inovacija zahtijeva kontinuirano ulaganje u tehnologiju, upravljačke pristupe i vještine zaposlenih. Mikro, mala i srednja poduzeća (MMSP) koja međusobno razmjenjuju znanje i – gdje je to moguće – investiraju zajedno, moći će smanjiti troškove inovacija i ubrzati njihov razvoj (zajedničke investicije u npr. u centre za obuku, laboratorije za testiranje standarda kvalitete, i sl.). Stoga, ovaj poziv podržava partnerstva umjesto pojedinačnih podnosilaca zahtjeva.


Krajnji korisnici bit će MMSP i poduzetnici. Rezultati provedenih projekata će se mjeriti sa povećanjem broja novih radnih mjesta, s posebnim naglaskom na žene i mlade, povećanjem izvoza kod podržanih MMSP-a, novim uslugama poslovnog razvoja te njihovom upotrebom od strane krajnjih korisnika, kao i uklonjenim preprekama za inovacije i rast.

Projektne ideje moraju se odnositi na jedan od slijedećih ekonomskih sektora:

 

  • Metaloprerađivačka i mašinska industrija
  • Drvoprerada
  • Informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT)

 

MMSP-ovi registrovani u sektorima plastike i elektroindustrije su prihvatljivi u okviru ovog poziva, ukoliko implementiraju projekte u metaloprerađivačkoj i mašinskoj industriji. IKT je prihvatljiv kao međusektorski element u okviru ovog poziva (u kombinaciji sa jednim od ciljanih proizvodnih sektora).


Poziv podržava razvoj privatnog sektora u BiH. Stoga, podnosioci prijava (vodeći i ko-aplikanti) moraju biti registrirani kao pravna lica u BiH (prije 01.01.2016.godine). Prihvatljivo područje je cjelokupna teritorija BiH.

Informativne sesije će se održati u skladu sa slijedećim planom:


Zenica, Hotel Zenica, 09.07.2019. godine, u 11:00
Doboj, Hotel Park, 11.07.2019. godine, u 11:00
Brčko distrikt BiH, Hotel Jelena, 12.07.2019. godine, u 11:00
Prijedor, Hotel Prijedor, 16.07.2019. godine, u 11:00
Široki Brijeg, Hotel Park, 19.07.2019. godine, u 11:00


Sve zainteresirane strane su pozvane da prisustvuju informativnim sesijama.

Sve kvalificirane strane su pozvane da podnesu svoje prijave najkasnije do petka, 30.08.2019. godine do 16:00.

 

Više detalja o podobnosti možete naći u Smjernicama za podnosioce zahteva, koje su dostupne putem aplikacionog portala: https://eu4business.core-enigma.com/

 

Preporučujemo vam da se registrujete putem linka https://eu4business.ba/registrujte-se-da-primite-e-mail-o-pozivima-za-dostavljanje-prijedloga-projekata/?lang=bs kako bi mogli primati e-mailove sa obavještenjima o ovom pozivu.

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic BH naslovna5

Vodic ENG naslovna