Ovjera zravstvenih knjižica za rudare neće biti dovedena u pitanje

Rudari Rudnika "Kreka", moći će ovjeravati zdravstvene knjižice, a time i imati regularno zdravstveno osiguranje do 31.12.2014 godine, jutrošnja je odluka Nadzornog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja, proistekla iz dogovora koji su Ministarstvo zdravstva TK i Zavod zdravstvenog osiguranja tokom vikenda postigli sa upravom Rudnika. Naime, uprava rudnika je naložila uplatu 700.000 KM što je dio ukupnog duga koji iznosi 4,2 miliona maraka prema zavodu Zavodu zdravstvenog osiguranja.

 

Za izmirenje preostalog dugovanja, predstavnici Vlade, Zavoda i Rudnika su se složili da Rudnici "Kreka" sa Poreznom upravom potpišu i do kraja ove godine Ministarstvu i Zavodu predoče Sporazum o izmirenju dugovanja.
Također, "Menadžment rudnika se obavezao da će u narednom periodu uredno izmirivati sve prispjele mjesečne obaveze", navodi ministar zdravstva TK-a Alen Kamerić.

Shodno postignutom dogovoru i razumijevanju Vlade Tuzlanskog kantona za stanje u kojem se rudari nalaze, te nastojanjima da im se pomogne na svaki mogući način zdravstvena zaštita rudara najvećeg rudnika u Federaciji neće biti dovedena u pitanje.

Iako su bili pozvani, predstavnici Elektroprivrede Bosne i Hercegovine nisu prisustvovali sastanku koji je održan tokom vikenda. Ipak, na adresu Ministarstva pristiglo je pismo Elektroprivrede u kojem su se zvanično očitovali da, iako je ZD Rudnici "Kreka" d.o.o. Tuzla u sastavu koncerna Elektroprivrede BiH, "Kreka" ima svoje organe, Skupštinu, Nadzorni odbor i Upravu, te samim tim sami odgovaraju za zakonitost svojih postupaka, kao i da Elektroprivreda BiH ne može izmirivati nikakve obaveze za Rudnike "Kreka".

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic BH naslovna5

Vodic ENG naslovna