Šta je ebola?

Ebola je ozbiljna bolest čije je epidemijsko izbijanje zabilježeno u Gvineji, Liberiji, Sijera Leoneu i Nigeriji.Kao prirodni rezervoar virusa se pominju šišmiš,gorila,antilopa i čimpanza.
Prenos virusa na čovjeka se ostvaruje kontaktom sa zaraženom životinjom a među ljudima direktno, bliskim fizičkim kontaktom s tjelesnim tekućinama (krv, slina, stolica, urin, znoj) oboljele i/ili od ebole umrle osobe i kontaminirane odjeće oboljelog/umrlog, zatim predmeta kao što su igle kontaminirane sa zaraženim sekretima (bolnička infekcija). Inkubacija iznosi 2-21 dan.

Bolest počinje naglo sa visokom temperaturom (˃38˚C) praćenom glavoboljom, intenzivnom slabošću, bolovima u mišićima, kostima, grloboljom, povraćanjem, proljevom. Nakon 3-4 dana javlja se gastrointestinalno, plućno krvarenje, krvni podlivi konjunktiva, potom u koži. Specifične terapije nema a smrtnost iznosi i do 90%. Ne postoji vakcina.
Prevencija bolesti se sastoji od: održavanje higijene, korištenje sredstava lične zaštite (rukavice, maske za lice, zaštitne naočale), izbjegavati nezaštićeni kontakt sa oboljelim/sumnjivim/umrlim i kontaminiranim predmetima/površinama iz njihove okoline.
Preporuka: osobe koje dolaze iz krajeva sa registrovanim obolijevanjem od Ebole i koji su prethodnih 21 dan mogli biti u kontaktu sa osobom oboljelom, sumnjivom ili umrlom od Ebole, trebaju se ODMAH javiti ljekaru radi provjere zdravstvenog stanja i stavljanja pod zdravstveni nadzor u trajanju od 21 dan od zadnjeg rizičnog kontakta.
Nadzor kontakta (osobe koje su bile u bliskom, direktnom kontaktu sa tjelesnim tekućinama oboljelog) podrazumijeva mjerenje tjelesne temperature dva puta dnevno a u slučaju pojave groznice obavezna stroga bolnička izolacija uz obaveznu hitnu prijavu bolesti. Zdravstveni nadzor provoditi u trajanju maksimalnog inkubacionog perioda -21 dan.

 

Ministarstvo zdravstva

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic BH naslovna5

Vodic ENG naslovna