ODRŽAN PRVI SEMINAR O POSTUPCIMA I NAČINU CERTIFIKACIJE PO MEĐUNARODNIM STANDARDIMA

Nastavljajući dobro praksu iz prethodnih godina, Ministarstvo razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona je ponovo pokrenulo održavanje besplatnih seminara o postupcima i načinima uvođenja različitih tipova certifikata po međunarodnim standardima za predstavnike malih i srednjih preduzeća sa područja Tuzlanskog kantona. Tako je u prostorijama Ministarstva u srijedu 02. Oktobra 2013. Godine održan prvi od planiranih pet seminara iz oblasti međunarodne certifikacije, a na temu uvođenja certifikacije po BAS EN ISO 17020:2012 i BAS EN ISO 17025:2006.

 collage seminar no1

Seminaru je prisustvovalo 27 polaznika iz ukupno 16 preduzeća i institucija, a predavač je bio gosp. Nermin Alić, lead auditor iz konsultantske kuće TQM d.o.o. Lukavac, koji je prisutne upoznao sa značajem i ulogom akreditacije, zahtjevima standarda ISO 17025:2006 za kompetentnost ispitnih i kalibracionih labaratorija, kao i sadržajem i zahtjevima za rad raznih tipova tijela za obavljanje inspekcije standarda ISO 17020:2012. Na kraju predavanja su učesnici koji su došli iz organizacija koje su već uvele pomenute certifikate dobili priliku da iznesu svoje sugestije, da razmijene iskustva sa predavačem i ostalim prisutnima, te da postavljaju pitanja o problemima sa kojima se susreću u praksi.

 

Ministarstvo će u narednih mjesec dana nastaviti sa organizacijom još četiri seminara iz oblasti:

• BS 16001: 2009, ISO 50001: EN 2011 - Prezentacija standarda za Energetske menadžment sisteme,
• CE znak - Usklađenost sa propisima prilikom izvoza u EU,

• EN ISO 3834 Zahtjevi za kvalitet zavarivanja metalnih materijala i

• HACCP/ISO 22000 Sistemi zdravstvene sigurnosti u prehrambenoj industriji,

 

Te pozivamo predstavnike malih i srednjih preduzeća da na sljedećem linku na stranici Ministarstva razvoja i poduzetništva: link_obrasca preuzmu obrasce i prijave se za učešće na gore navedenim seminarima.

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic BH naslovna5

Vodic ENG naslovna