ODRŽAN OKRUGLI STO MOGUĆNOSTI POVEZIVANJA RURALNIH PODUZETNIKA I DIJASPORE BIH

Ministarstvo razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona u saradnji sa Centrom za ekonomski razvoj i istraživanja (CEDAR) iz Sarajeva u utorak 12.2.2013. godine organiziralo je okrugli sto na temu “Mogućnosti povezivanja ruralnih poduzetnika i dijaspore BiH”.

 

ODRŽAN OKRUGLI STO MOGUĆNOSTI POVEZIVANJA RURALNIH PODUZETNIKA I DIJASPORE BIH

U okviru uvodnog obraćanja, ministrica razvoja i poduzetništva u Vladi Tuzlanskog kantona gđa Dijana Bilanović istakla je da se izuzetno visok potencijal za razvoj poduzetništva na području Tuzlanskog kantona nalazi upravo u ruralnim područjima, te da su projekti saradnje sa dijasporom adekvatna oblast za primjenu javno-privatnog partnerstva za šta je stvorena i zakonska podloga, s obzirom da je Zakon o javno-privatnom partnerstvu Tuzlanskog kantona usvojen u novembru 2012. godine.

Predsjednik Centra za ekonomski razvoj i istraživanja (CEDAR) iz Sarajeva prof. dr. Nermin Oruč sa saradnicima prezentirao je rezultate istraživanja u okviru projekta pod nazivom „Povezivanje ruralnih poduzetnika i dijaspore u BiH i Albaniji“ podržanog od strane Švicarske agencije za razvoj, kroz regionalni program promocije istraživanja (RRPP). Nakon prezentacije rezultata istraživanja ruralnih poduzetnika iz Bosne i Hercegovine te dijaspore BiH, prezentirani su primjeri dobre prakse iz različitih zemalja svijeta o načinima uspostave saradnje između ruralnih poduzetnika i dijaspore, te je otvorena diskusija o načinima na koje dijaspora može pomoći ruralnom poduzetništvu, a time i ukupnom ekonomskom razvoju Tuzlanskog kantona.
Rezultate diskusije tokom okruglog stola, osoblje angažirano na Projektu će uvrstiti i pripremiti zajedničku listu prijedloga načina povezivanja ruralnih poduzetnika i dijaspore na području Tuzlanskog kantona, koja će se dostaviti svim relevantnim institucijama na uvid i eventualno uključivanje u njihove razvojne strategije i planove.


Odjeljenje za informisanje

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic BH naslovna5

Vodic ENG naslovna