Usklađivanje obrazovne politike sa potrebama tržišta rada u Srebreniku

Memorandum o zajedničkoj saradnji na usklađivanju obrazovne politike sa potrebama tržišta rada na području Grada Srebrenika potpisali su danas ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović, gradonačelnik Nermin Tursić, direktor JU MSŠ Srebrenik Mehmedalija Smajlović i predsjednik Udruženja privrednika Grada Srebrenika Sulejman Hercegovac.

01022023-mon-srebrenikPrema riječima ministra Omerovića ovim je dokumentom potvrđena opredijeljenost Ministarstva obrazovanja i nauke TK, Grada Srebrenika, privrednika sa područja ove lokalne zajednice i JU MSŠ Srebrenik za što kvalitetnije stručno obrazovanje.


„To znači da obezbijedimo uslove gdje će naši učenici imati kvalitetnu praktičnu nastavu koja će biti jedan tranzitni period da se brzo mogu integrisati na tržište rada. Kao što smo najavili, mi ćemo kao Vlada Tuzlanskog kantona nastojati da investiramo u tehnološke centre koji će pripremati naše učenike u smislu praktične nastave i koji će im dati adekvatnu obuku kako bi mogli da rade na najsloženijim sistemima, koje posjeduje privreda na području TK i BiH", kazao je ministar Omerović.


Listu potreba, naglašeno je, zajedno će utvrditi Privredna komora, odnosno privrednici, Pedagoški zavod, Zavod za zapošljavanje i Ministarstvo obrazovanja i nauke TK a suglasnost na plan upisa daje Vlada TK.


Neusklađenost sa potrebama tržišta rada u dosadašnjem periodu zbog naslijeđenih obrazovnih politika rezultirala je pripremama učenika ili za službu za zapošljavanje ili za potrebe tržišta rada članica EU, ponovljeno je ovom prilikom.


„Pokrenuo sam inicijativu da Grad Srebrenik bude jedan primjer pionirskog posla na taj način što će se u narednom periodu izvršiti usklađivanje obrazovne politike unutar JU MSŠ sa potrebama privredne zajednice grada Srebrenika. Ranije smo definisali ciljeve, obaveze i pravce u kojem ćemo ići i pretočili ih u današnji memorandum o saradnji između 4 institucije", kazao je načelnik Tursić.


I direktor druge po veličini srednje škole u TK, JU MSŠ „Srebrenik" Mehmedalija Smajlović ističe da je načinjen prvi korak, možda i u cijeloj Bosni i Hercegovini a da je cilj da učenici ostanu u domovini.


Konkretan doprinos kada je u pitanju praktično znanje u nastavi već su imali iz firme „Herceg", čiji je jedan od osnivača a sadašnji predsjednik Udruženja privrednika Grada Srebrenika Sulejman Hercegovac naglasio ovom prilikom da su već učestvovali u opremanju radionica u srednjoškolskom centru sa ciljem da učenici po završetku obrazovanja dođu spremni za rad u privredi.

 

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic za investitore.jpg-15

en-inv