TK među prvima stipendira učenike i studente sa invaliditetom

Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona upriličilo je svečano potpisivanje ugovora sa korisnicima stipendija redovnih studenata sa invaliditetom, odnosno roditeljima/starateljima učenika osnovnih i srednjih škola sa invaliditetom na području Tuzlanskog kantona.

Pravo na stipendiju, po okončanom javnom konkursu, ostvarilo je pet studenata sa invaliditetom koji studiraju na javnoj visokoškolskoj ustanovi na području Tuzlanskog kantona, 29 učenika srednjih škola i 85 učenika osnovnih škola sa invaliditetom.

28122022-mon-ugovori„Zaista smo ponosni što među prvima realiziramo stipendije za učenike i studente sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini", kazao je ovom prilikom ministar obrazovanja i nauke TK Ahmed Omerović naglasivši da je „to značajan pomak u smislu podrške ovim studentima i učenicima. Važno je naglasiti da je ovo svojevrsna podrška Ministarstva i Vlade TK procesu inkluzivne nastave jer na ovaj način podržavamo što su ovi učenici uključeni u sve aktivnosti. Jedan od ciljeva ove stipendije je da ohrabri ove učenike jer ono što oni postižu je spomena vrijedno", kazao je ministar Omerović.
Majka jednog od učenika, koja je danas potpisala ugovor o stipendiji, je i Hana Muminović iz Đurđevika kaže da ovakva stipendija dobro dođe porodicama koje moraju 24 sata biti posvećene djeci sa posebnim potrebama.
Ugovor o stipendiji potpisao je i Zaim Lačić, jedan od pet studenata kojima je odobrena stipendija. Ovaj apsolvent Filozofskog fakulteta, Odsjek pedagogija - psihologija vrlo je zadovoljan što je postao korisnik stipendije.
„Svakom studentu bilo koji novčani podsticaj mnogo znači i zato što bilo koji novac na ono što imamo će dobro doći. To će razumjeti svaki student ali i roditelj. Možda to nije velika količina novca ali će dobro doći", kaže Lačić.
Vlada Tuzlanskog kantona je putem resornog ministarstva za ove potrebe osigurala 80.200 KM. Godišnja stipendija za studente iznosi 1.200 KM, za srednjoškolce je 800 KM dok će učenici-stipendisti osnovnih škola dobiti po 600 KM.

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic za investitore.jpg-15

en-inv