U Tuzli održana Konferencija „Nasilje i zlostavljanje putem informaciono-komunikacijskih tehnologija-dobno prikladni nastavni plan i program za osnovne i srednje škole u Tuzlanskom kantonu“

Većina djece u Bosni i Hercegovini svakodnevno koristi informaciono-komunikacijske tehnologije i ima pristup internetu već od svoje 9 godine života.

 

21062017Pokazalo je to istraživanje o ponašanju i navikama djece na internetu koje je u Bosni i Hercegovini provedeno uz podršku organizacije Save the Children. S obzirom na to da se nastavni predmet informatika počinje izučavati tek sa 11 godina, u 6. razredu osnove škole, nameće se potreba za kvalitetnijim i sveobuhvatnijim obrazovanjem i djece i njihovih roditelja o opasnostima koje vrebaju na internetu, te načinima kako da se djeca i roditelji od njih zaštite.


S ciljem stvaranja sigurnog virtuelnog okruženja za djecu organizacija Save the Children pokrenula je projekat „Sigurni i spojeni u susretu i virtuelnoj sredini koja je sigurna za djecu" a koji se provodi u BiH i Srbiji. U Bosni i Hercegovini je projekat započet prošle godine u Tuzlanskom kantonu, i realizuju ga Pedagoški zavod, Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport i Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, uz podršku organizacije Save the Children.


Danas je, u okviru ovog projekta, u Tuzli održana Konferencija „Nasilje i zlostavljanje putem informaciono-komunikacijskih tehnologija-dobno prikladni nastavni plan i program za osnovne i srednje škole u Tuzlanskom kantonu". Prisutne su pozdravili direktor Pedagoškog zavoda TK Nikola Čiča, direktorica Save the Childrea Andrea Žeravčić, pomoćnica ministra za obrazovanje Mersija Jahić, a Konferenciju je otvorio ministar uutrašnjih poslova TK HuseinTopčagić. Potom su prezentirani rezultati višemjesečnog rada u Tuzlanskom kantonu, gdje je u 10 osnovnih i srednjih škola pilotiran dobno prikladan nastavni plan i program, koji uključuje i teme koje se tiču sigurnosti na internetu. U ovim školama je od početka 2017. godine vršena obuka nastavnog osoblja, organizovane brojne radionice sa roditeljima, a učenici su, u okviru različitih predmeta, obrađivali teme vezane za opasnosti sa kojima se mogu susreti u virtuelnom svijetu. Uporedo je provedeno i istraživanje o znanjima,vještinama i stavovima učenika koje je potvrdilo potrebu da se ovom problemu mora sistemski pristupiti. U tom pravcu, zaključeno je na današnjoj Konferenciji, neophodno je postojeće nastavne planove i programe prilagoditi vremenu u kojem živimo i kroz različite nastavne sadržaje uključiti teme koje tretiraju sigurno i odgovorno korištenje interneta i informaciono-komunikacijskih tehnologija.

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic BH naslovna5

Vodic ENG naslovna