PREDSTAVLJEN PRIRUČNIK ZA OBUKU ČLANOVA ŠKOLSKIH ODBORA U OSNOVNIM I SREDNJIM ŠKOLAMA U TUZLANSKOM KANTONU

U okviru Memoranduma o razumijevanju za provođenje projekta „Dobro upravljanje u obrazovanju-školski odbori kao zagovornici promjena i odgovornog stava u obrazovanju“ u Tuzlanskom kantonu, potpisanog između Misije OSCE-a u BiH i resornog ministarstva Tuzlanskog kantona, danas je promovisan Priručnik za obuku članova školskih odbora u osnovnim i srednjim školama u Tuzlanskom kantonu.

Priručnik je namijenjen edukaciji članova školskih odbora iz oblasti zakonodavstva, komunikacija i finansija kako bi se postigla veća kompetentnost i učinkovitost u radu školskih odbora, a prilagođen je uslovima obrazovnog sistema Tuzlanskog kantona, s ciljem efikasnijeg rada članova, te većeg uključivanja učenika i roditelja u rad školskih odbora.

PREDSTAVLJEN PRIRUČNIK ZA OBUKU ČLANOVA ŠKOLSKIH ODBORA U OSNOVNIM I SREDNJIM ŠKOLAMA U TUZLANSKOM KANTONU
Ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK, prof. dr. Nađa Avdibašić-Vukadinović je istakla važnost ovog priručnika:“Cilj nam je da zajedno sa OSCE-om, provedemo edukaciju za sve članove školskih odbora, osnovnih i srednjih škola u pravcu boljeg i ispravnijeg uspostavljanja upravljačke strukture po školama, jer članovi školskih odbora dolaze iz različitih struktura, zatim da se omogući efikasniji rad školskih odbora koji će u dogledno vrijeme da ostvari kvalitetne rezultate, te na taj način da se doprinese demokratizaciji sistema obrazovanja.“

Misija OSCE-a provela je istraživanje o radu školskih odbora u Bosni i Hercegovini, nakon toga je provela pilot projekat u Zeničko-dobojskom kantonu, a zatim potpisala Memorandume o razumijevanju u nekoliko kantona. To je rezultiralo stvaranjem mreže edukatora u aspektima finansiranja, komunikacije i zakonske legislative, koji će ta svoja znanja prenositi i ostalima. „Priručnik za obuku članova školskih odbora, omogućava školama da bolje funkcionišu, veće učešće u školskim pitanjima, kako bi se obezbijedilo najbolje obrazovanje za djecu, što je krucijalno za budućnost ove zemlje“ istakao je Marcus Rolofs, šef ureda Misije OSCE-a u BiH u Tuzli. Također, o značaju i sadržaju Priručnika za obuku članova školskih odbora govorili su i članovi radne grupe Zineta Topčagić i Hariz Agić.

 


Odjeljenje za informisanje

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic BH naslovna5

Vodic ENG naslovna