Đaci u školskim klupama

Emir Karić je jučer prvi put bio u školi. O školi su mu pričali roditelji mjesecima prije. Naučio je osnovne boje, crtao je i spremao se za školsku godinu kako bi sada bio što bolji đak. Posebno su ga, kaže on, roditelji upozorili da vodi računa o higijeni. „Fino mi je bilo u školi, pjevali smo pjesmice, dobili smo balone i svašta...

Prvi dan skole 01 07 09 2020 Danas imamo čas pa ćemo pisati i učiti. Želimo da budemo najbolji učenici," kaže Emir, te dodaje „perem ruke i čistim sve i uvijek nosim masku!"
Osim Emira u školu su krenuli i prijatelji iz vrtića Omar i Vedad.
„Ja i Vedo smo najbolji drugari iz vrtića i sada ćemo da krenemo zajedno u školu. Mama mi je rekla da nosim masku i da budemo odgovorni," kaže Omar Husejnović, dok se školi raduje i njegov drug Vedad Jogunčić, „ići ćemo zajedno u razred i jedva čekamo da idemo zajedno u razred, da učimo i upoznamo nove prijatelje."
Osmijeh, zagrljaj i podrška uz vidan ponos na licima roditelja bili su primjetni jučer u Osnovnoj školi Tušanj u Tuzli. Svi prisutni roditelji saglasni su da je odluka o početku škole ispravna, dok straha od korona virusa nema.
„Nema straha zato što su nam objasnili kakve će mjere biti i da će se poštovati sve da će biti kako treba. Bolje da ide u školu i drago mi je. Bolje ovako nego da je online nastava jer za online nema uslova i ne može to nikada nadoknaditi školu," rekao je Samir Morankić, jedan od prisutnih roditelja.
Novim uslovima očito će se učenici lako prilagoditi. Naime, učenici do 11 godina nosit će maske na holu i pri dolasku i odlasku iz škole, dok na nastavi mogu skinuti masku. Svi ostali učenici i zaposlenici dužni su da nose maske sve vrijeme, s tim što će im uz maske biti obezbijeđena i distanca od dva metra.
„U školskim prostorijama ne smijemo imati više od 15 učenika. Dakle, prvu grupu učenika kada su u pitanju učenici peti razred i stariji vraćaju se 14-tog, druga grupa 21-og. S tim da ćemo napomenuti da su se učenici prvog srednjeg vratili u škole odnosno došli sa svojim novim profesorima u nove školske objekte", objašnjava ministrica obrazovanja i nauke TK Fahreta Brašnjić, koja je osim OŠ „Tušanj" u Tuzli, jučer posjetila i OŠ „Podorašje", Prvu osnovnu školu Srebrenik i OŠ „Lukavac grad". Posjetu školama ministrica Brašnjić nastavit će i danas (utorak, 08.09.2020.godine), te će početak nove školske godine čestitati i učenicima u OŠ „Kalesija" i Drugoj osnovnoj školi u Živinicama.
Iako je korona virus promijenio dosta toga, osnovne stvari ipak ostaju iste: mališanima je upriličena pjesmica dobrodošlice, neki od njih su se smijali, a neki su pak plakali, dok će svi dobiti nove prijatelje i usvojiti znanja za cijeli život. Korona će proći, kažu roditelji, a uspomene ipak ostaju za cijeli život.


Prvi dan skole 02 07 09 2020
Prvi dan skole 00 07 09 2020
Prvi dan skole 01 07 09 2020

Utvrđen spisak udžbenika koji će se koristiti u školskoj 20/21.

Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona organiziralo je press konferenciju povodom donošenja Odluke o korištenju udžbenika/radnih udžbenika u redovnim osnovnim školama čiji je osnivač Skupština Tuzlanskog kantona u školskoj 2020/2021.godini i utvrđivanja Spiska udžbenika/radnih udžbenika u redovnim osnovnim školama čiji je osnivač Skupština Tuzlanskog kantona u školskoj 2020/2021. godini.

Opširnije...

Ministrica Brašnjić u Stuparima

Delegacija Vlade TK predvođena ministricom obrazovanja i nauke, Fahretom Brašnjić obišla je od poplava ugroženu Osnovnu školu „Stupari". Iako su višednevne obilne padavine prijetile poplavom uposlenici škole uspjeli su spriječiti prodiranje vode u školski objekat i time spriječili veću štetu. Prema njihovim riječima u samo jednom satu kompletan školski poligon bio je pod vodom te su uz pomoć ekipe civilne zaštite uspjeli spriječiti ulazak vode iz obližnje rijeke Drinjače u prostorije škole.

Opširnije...

Malonogometni prvaci države kod ministra Mićanovića

Ministar za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona Srđan Mićanović sa savjetnikom za sport Lejlom Elezović primio je danas predstavnike Uprave Futsal kluba „Salines Tuzla City" koji su ove godine osvojili titulu prvaka BiH u futsalu. Predsjednik Skupštine Kluba Boris Filipović, Radan Pavljašević i Željko Tomić ovom su prilikom predstavili planove za nastup u UEFA Ligi prvaka čiji bi domaćin trebala biti Tuzla.

Opširnije...

Preventivna obustava nastave u Tuzlanskom kantonu

Na osnovu preporuka Kriznog štaba Federacije BiH, a u cilju prevencije pojave oboljelih od korona virusa, Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona obavještava javnost da od sutra (12.3.2020.godine), u naredne dvije sedmice neće biti nastave u osnovnim i srednjim školama, te na visokoškolskim ustanovama na području Tuzlanskog kantona.

Opširnije...

Prijem za studente Mašinskog fakulteta u Tuzli

Ministrica obrazovanja i nauke Fahreta Brašnjić, upriličila je prijem za studente Mašinskog fakulteta u Tuzli koji su ostvarili zapažene rezultate iz oblasti razvoja novih proizvoda i sporta.

Opširnije...

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic BH naslovna5

Vodic ENG naslovna